Batic – Zaria
kr.300,00
Vinbeskrivelse
Batic – Zaria
Batic skriver følgende om vinen:
Vinen “Zaria” er lavet af autoktone hvide Vipava-varianter: pinela, malvasia, Laška Riesling, Zelen og Vitovska. Zaria er modnet efter den traditionelle Vipava vinproces “Vipavec”.
I Zaria, som med andre Batič-vine, kredses der om druerne. Udvalgte vinmarker steder med ekstremt lave bidrag pr. hektar, biodynamisk dyrkning af vinmarkerne, kendskab til markernes udtryk og der lyttes til naturen og landbruget i henhold til dens love. Dette er hovedguiden til Zaria.
Høsten i vinmarkerne, der tegner Zaria, blev udført på en selektiv måde i to etaper. Malvasia og Laška Riesling blev høstet den 12., 22. og 23. september. Begge sorter blev i 2021 tilført en stor andel af ædel botrytis af plukkede pinela, zelen og vitovska en dag senere, den 24. september. “Zaria 2022 var i kontakt med jordbærskind i to måneder – Vinbondens egne ord”. Dette blev efterfulgt af modning i en 35 hektoliters egetræsfade. Efter 22 måneders modning er Zaria blevet aftappet uden filtrering og uden afklaring i august 2023.
De naturlige aromaer, der dannes i vinen, bevarer og beskytter vinen. Zarias intense farve er en afspejling af det meget lave udbytte pr. hektar, de botrytiske druer og den måde, vinen er lagret på. Zaria har en helt anden smag end vinene fra det 21. århundrede. Med Zaria ville vi genoplive den klassiske og samtidig den eneste måde at producere vin på, som giver vin kraften til medicin og glæde.
AFGØDETYPE: Økologisk biodynamisk landbrug (demeter)
PLACERINGER: Livišče, Angel, Hrastov hrib
VINDVYRKSMILJØ: Vipava
JORD: Hoveddelen er eocæn mergel, og i Livišče mergel blandet med ler
PLANTEDENSITET: 4.000-11.900 stokke/ha
HØST: høsten blev udført manuelt (valgt)
LAST: mellem 0,6 kg/stok (Malvazia, L. Riesling), 0,20 kg/stok (Pinela, Zelen, Vitovska
: ca. 2 YIELD) , 4 t/ha
ALKOHOLNIVEAU: 13,5 vol. %
ANBEFALET SERVERINGSTEMPERATUR: 14-15 °C
ALDRINGSPOTENTIAL: indtil 2045
Anmeldelser